Sinan Yıldırmaz - From "Imaginary" To "Real": A Social History of the Peasantry in Turkey (1945-1960)

An abstract of the Dissertation of Sinan Yildirmaz for the degree of Doctor of Philosophy from the Atatürk Institute for Modern Turkish History to be taken October 2009

Title: From “Imaginary” to “Real”: A Social History of the Peasantry in Turkey (1945-1960)

This study investigates the socio-economic ve political conditions of the peasantry in Turkey during the 1945-1960 period through a social history perspective. In the meantime, this study has been prepared as a result of an attempt of rethinking the 1945-1960 period, at least through the peasants, who are chosen here as the main subject.

With the transformation of the countryside during the 1945-1960 period the theoretical and political perspectives that previously had defined the peasants also changed. Due to that, during this study, the changing political and theoretical perspectives have been investigated in relation to the changing socio-economic conditions of the peasants. The changing political attitudes of the peasants have been presented through some case studies such as the Arslanköy Case. During this study the main characteristics of the rural migration movements have been investigated as the most visible effect of the rural transformation. The transformation of the peasantist perspective in the cultural sphere also has been investigated through the analysis of the making of the Village Literature genre during this period.

In this study, the transformation of the peasantry from “imaginary” to “real” was analyzed through the discussion of the transformation of all the spheres that were related to the peasantry. In this way, not only the ideological developments, but also the developments and the transformation that occurred in relation to the peasantry per se became the focus of this study.

Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi Enstitüsü’nde Doktora derecesi için Sinan Yildirmaz tarafindan Ekim 2009’da teslim edilen tezin kisa özeti

Baslik: “Tahayyül”den “Gerçek”lige: Türkiye’de Köylülügün Sosyal Tarihi (1945-1960)

Bu çalismada Türkiye’de 1945-1960 döneminde köylülügün sosyo-ekonomik ve politik gelisimi bir sosyal tarih perspektifi içerisinden incelenmektedir. Ayni zamanda bu çalisma 1945-1960 döneminin köylülük üzerinden yeniden düsünülmesi çabasinin bir sonucu olarak ortaya çikmistir.

Tarimsal yapilarin 1945-1960 döneminde geçirdigi dönüsüm ayni zamanda önceki dönemlerde köylülügü tanimlayan teorik ve politik bakis açilarinin da dönüsmesine yol açmistir. Bu yüzden bu çalisma boyunca degisen politik ve teorik yaklasimlar köylülügün degisen sosyo-ekonomik durumuyla dogrudan baglantili bir biçimde ele alinmistir. Köylülerin degisen politik tavir alis biçimleri Arslanköy Davasi’nin incelendigi bölümde de görülebilecegi gibi çesitli örnek olaylar üzerinden gösterilmeye çalisilmistir. Bu dönemde yogun bir biçimde ortaya çikan kirdan kente göç hareketlerinin temel sebepleri tarimsal yapilarin dönüsümünün en görünür hale geldigi bir alan olarak tartisilmistir. Bununla birlikte kültürel alanda köycü bakis açisinin dönüsümü Köy Edebiyati akiminin olusum sürecinin analizi üzerinden
ortaya konulmaya çalisilmistir.

Köylülügün “tahayyül” olandan “gerçek” olana dogru gerçeklesen dönüsümü bu çalisma içerisinde köylülük ile iliskili hemen hemen bütün alanlarda yasanan dönüsümün tartisilmasi yoluyla analiz edilmistir. Böylelikle, yalnizca ideolojik olarak köylülük söyleminin nasil degistigi degil, bununla birlikte dogrudan köylülerle ilgili gelismeler ve köylülügün dönüsümü bu çalismanin ana konusunu olusturmustur.

English