Atatürk Enstitüsü Cuma Seminerleri
Atatürk Enstitüsü Cuma Seminerleri, Cumhuriyet'in 100. yılı vesilesiyle, erken Cumhuriyet tarihinde iktisat, siyaset ve topluma dair çeşitli konuları yeni yaklaşımlarla ele alan araştırmacıları konuk etmeye devam ediyor.
Dr. Ali Sipahi'nin 6 Aralık Çarşamba günü saat 14.00'da, Boğaziçi Üniversitesi Özger Arnas Salonu'nda gerçekleştireceği "'1968' Türkiyesi'nde Amerikalı Antropologlar: Lloyd A. Fallers ve Chicago Grubu" isimli konuşmasına davetlisiniz. Seminere Üniversite dışından katılmak isteyenlerin 5 Aralık 2023 Salı günü mesai bitimine kadar emir.kucuk@boun.edu.tradresine e-mail atmaları gerekmektedir.
Özet
İkinci Dünya Savaşından sonra Türkiye'nin ABD ve komünizm karşıtı Batı bloğunun en sadık müttefiklerinden biri haline gelmesi, ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda okyanus aşırı insan ve fikir alışverişinin artmasına vesile oldu. Bu yönelim antropoloji disiplininde de yankı buldu ve geleneksel olarak 'ilkel' toplumlarla ilgilenegelmiş olan bu disiplin de Türkiye gibi yazılı kültüre sahip "karmaşık", modernleşen toplumlara ilgi duymaya başladı. Ne var ki, siyaset bilimi ve tarih disiplinleriyle karşılaştırıldığında, Avrupa-Amerikan antropolojisinin savaş sonrası dönemde Türkiye ile olan ilişkisi çok az akademik çalışmaya konu oldu. Uluslararası antropologların 1950'lerden 1980'lere kadarki Türkiye deneyimleri hakkındaki bilgilerimiz büyük ölçüde İngiliz antropolog Paul Stirling'in hayatı ve çalışmalarıyla sınırlı kaldı. Halbuki, 1966 ve 1971 yılları arasında altı Amerikalı ve bir Norveçli antropolog, akıllarında farklı sorularla Türkiye'nin farklı yerlerinde uzun süreli etnografik araştırmalar yürüttü. Chicago Üniversitesi'nden Profesör Lloyd A. Fallers ve öğrencileri Michael E. Meeker, Peter Benedict ve Alan Duben fiilen "Chicago grubunu" oluşturdular. Ayrıca Harvard'dan Paul J. Magnarella, Berkeley'den June Starr ve Bergen'den Reidar Grønhaug da aynı dönemde tez araştırmaları için sahadaydı. Uluslararası akademisyenlerin Türkiye'de bu kadar yoğun saha çalışması yapması istisnai bir durumdu; hatta 1967 baharında beşi aynı anda sahadaydı ki birbirlerini çok az tanıyorlardı. Onları bir araya getiren özel bir andı: Soğuk Savaş sosyal bilimleri ile 1960'ların eleştirel hareketi arasındaki karşılaşma. Bu konuşma, söz konusu karşılaşmayı Fallers'ın hayatına odaklanarak betimlemeyi amaçlıyor.
Özgeçmiş
Ali Sipahi, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nden 2006'da yüksek lisans, University of Michigan Anthropology and History programından ise 2015'te doktora derecelerini aldı. 2016'dan beri Özyeğin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmakta ve hâlihazırda bölüm başkanlığı görevini yürütmektedir. Meslektaşları Cora ve Derderian ile The Ottoman East (I. B. Tauris, 2016) kitabının editörlüğünü üstlenmiş, Comparative Studies in Society and History, History and Anthropology, Journal of Royal Anthropological Institute gibi çeşitli akademik dergilerde makaleler yayınlamıştır. Doktora araştırması doğu vilayetlerinde kasaba tarihine odaklanmakla birlikte son yıllarda Amerikalı antropologların 1960'lardaki Türkiye çalışmaları üzerine araştırma yapmaktadır. 2022'de BAGEP ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca, son bir yıldır Tarih Vakfı Yurt Yayınları editör kurulunda görev yapmakta ve Tarih Vakfı yönetimine katkı sağlamaktadır.