Atatürk Enstitüsü Cuma Seminerleri: "1960'lı yılların Global Nüfus Kontrolü Hareketi, Ne Kadar Global? Ülke Karşılaştırmalı Bir Analiz"
Dr. Serdar Furtuna'nın 21 Mart 2025 Cuma günü saat 14.00'da, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nde gerçekleştireceği "1960'lı yılların Global Nüfus Kontrolü Hareketi, Ne Kadar Global? Ülke Karşılaştırmalı Bir Analiz" isimli konuşmasına davetlisiniz. Seminere üniversite dışından katılmak isteyenlerin 20 Mart 2025 Perşembe günü mesai bitimine kadar emir.kucuk@bogazici.edu.tr adresine e-mail atmaları gerekmektedir.
Özet
Politik demografi açısından 1960'li yillar dünya nüfusunun yarısını oluşturan ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yirmi Üçüncü Dünya ülkesinin birbiri ardına nüfus kontrolü politikalarına geçişini simgeler. "Global Nüfus Kontrol Hareketi" olarak akademik literatürde yerini alan bu durum, nüfus kontrol ideolojisinin tasarlanması ve dünyaya yayılması bakımından çoğunlukla ABD'nin soğuk savaş kapsamındaki güvenlik-hegemonya ekseninde işlenmiş, nüfus politikasini değiştiren ülkelerin bu politika değişikliğindeki zorunluluk, ihtiyaç ve çıkarları göz ardı edilmiştir. Bu sunumda söz konusu ülkelerin nüfus politikasını neden eş zamanlı olarak değiştirdiği sorusu yerel perspektiften bakılarak cevaplandırılacaktır.
Özgeçmiş
Serdar Furtuna, "Taming Demography... Actors, Dynamics, and Events in the Transition in Population Policies of Turkey from Pronatalism to Antinatalism between 1950 and 1965" isimli doktora tezi ile Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü ile L'Ecole des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) Paris Sosyoloji bölümünden cotutelle programı çerçevesinde tamamlayarak, 2023 yılında doktor ünvanını almıştır. Dr. Furtuna, demografik dönüşümün, politik, sosyal ve toplumsal bileşenlerine tarihi perspektif sunmayı hedefleyen makale ve sunumlarla akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Kendisi halen, Acıbadem Üniversitesinde yarı zamanlı olarak Demografi ve Biyopolitika üzerine dersler vermektedir.