Modern Türkiye Tarihi I &II

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki tüm lisans öğrencileri tarafından alınması zorunlu olan  Modern Türkiye Tarihi I-II (HTR 311-312) derslerini verir.

HTR 311 Modern Türkiye Tarihi I (Güz Dönemi)

Bu derste, Osmanlı İmparatorluğu’nun 18. Yüzyıl’ın sonundan Türkiye Cumhuriyeti’nin II. Dünya Savaşı’na kadar olan tarihi incelenecektir. Ders, ilgili dönemi kapsayan siyasi ve diplomatik bir tarih anlatısı ile sınırlı olmayıp, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler dünya tarihi bağlamı içerisinde, karşılaştırmalı bir biçimde ele alınacaktır.

HTR 312 Modern Türkiye Tarihi II (Bahar Dönemi)

Bu derste, Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar geçen dönemde Türkiye tarihi incelenecektir. Bu dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan siyasi ekonomik ve toplumsal gelişmeler dünya tarihi bağlamı içerisinde karşılaştırmalı bir şekilde ele alınacaktır. Ders Cumhuriyet tarihi boyunca öne çıkan temel sorunların tarihsel bağlamında irdelenmesimi ve eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirilmesini amaçlamaktadır.

Ders içerikleri ve okuma listeleri her sınıfın moodle sisteminde yer almaktadır.