Atatürk Enstitüsü Cuma Seminerleri: "Mübadele'de Yunanistan'da Bıraktığımız Mimari Eserler ve Getirdiğimiz Kültürel Miras" - Neval Konuk

Atatürk Enstitüsü Cuma Seminerleri, Cumhuriyet'in 100. yılı vesilesiyle, Cumhuriyet tarihinde iktisat, siyaset ve topluma dair çeşitli konuları yeni yaklaşımlarla ele alan araştırmacıları konuk etmeye devam ediyor.

Doç. Dr. Neval Konuk'un 26 Nisan 2024 Cuma günü saat 14.00'da, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nde gerçekleştireceği "'Mübadele'de Yunanistan'da Bıraktığımız Mimari Eserler ve Getirdiğimiz Kültürel Miras" isimli konuşmasına davetlisiniz. Seminere Üniversite dışından katılmak isteyenlerin 25 Nisan 2024 Perşembe günü mesai bitimine kadar emir.kucuk@bogazici.edu.tr adresine e-mail atmaları gerekmektedir.

Özet
Yunanistan'da Osmanlı dönemi mimarî eserlerinin tespiti ve korunmasının önemi, özellikle Nüfus Mübadelesi sonrası vurgulanmaktadır. Mübadele sürecinde Türklerin terk ettiği kentlerdeki mimarî eserlerin, yeni kullanıcılarla birlikte yeni kimlik ve aidiyetler oluşturduğu gözlemlenmektedir. Bu süreçte Osmanlı mimarî eserlerinin kültürel miras içindeki yerinin belirlenmesi ve korunması, Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak, günümüzde bu eserlerin korunma durumu ve yaşanan kimlik değişimleri, Yunanistan'ın kent kimliğini oluşturan Osmanlı mirasının bilinçli olarak yok edilmeye çalışıldığını göstermektedir. Bu nedenle, Osmanlı dönemi mimarî eserlerinin korunması ve anlamının gelecek nesillere aktarılması önemlidir.

Özgeçmiş
Doç. Dr. Neval Konuk Marmara Üniversitesi Mimarlık Tarihi öğretim üyesidir. “Tanzimat Sonrası, Osmanlı Rumeli Vilayetleri Hükümet Konaklarında İdeoloji ve Erk’in Mimari Temsili (1839-1922)”, teziyle Mimarlık Tarihi'nde doktorasını yapmıştır. Balkanlarda Osmanlı mimarisi ile ilgili 14 kitabı, 70’in üzerinde uluslararası makalesi ve kitap bölümü vardır. T.C.Dışişleri Bakanlığı adına Yunanistan'daki Osmanlı Mimari Eserlerinin Envanteri'ni Tespit Projesi'ni 2006 yılından itibaren tek başına gerçekleştirmektedir. Kosova Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi, Prizren Osmanlı Mezarlığı v.b. restorasyonlarda bilim kurulu üyeliği yapmıştır. Rumeli'de Osmanlı kültürü hakkında ulusal ve uluslararası basında yayınlanmış köşe yazıları da bulunmaktadır. İyi derecede İngilizce, orta derecede Yunanca, Arnavutça ve Bulgarca bilmektedir. Rumeli Balkan Stratejik Araştırma Merkezi Bilim Kurulu Üyesi, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırmaları Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi, İstanbul Pendik ile İzmir Urla Belediyeleri Kültür ve Anı Evi Projeleri’nin Türk dönemi yürütücüsüdür.